גניבת טלפון נייד על ידי סא"ל במילואים – ביטול כתב אישום | למרות שצולם גונב והודה בחקירתו בגניבה – בוטל כתב האישום
תוכן עניינים
גניבת טלפון נייד – בעקבות ייעוץ וייצוג משפטי מעורך דין גיא פלנטר – ביטול כתב אישום.
- מקרה להמחשה אשר טופל ע"י משרדנו: גניבת טלפון נייד על ידי סא"ל במילואים.
- למרות שהלקוח צולם מבצע את הגניבה והודה בחקירתו בגניבת טלפון נייד – בוטל כתב האישום בעקבות ייעוץ משפטי וייצוג משפטי שהעניק משרדנו ללקוח.
תמצית הפרשה – ביטול כתב אישום המייחס גניבת טלפון נייד.
- סא"ל במילואים, שהודה בגניבת טלפון נייד (סמארטפון), לאחר שהונצח גונב את הטלפון הנייד במצלמות אבטחה והטלפון נתפס בחיפוש משטרתי בביתו.
- בעקבות ייעוץ וייצוג משפטי שהעניק עורך דין פלילי גיא פלנטר ללקוח, הורה בית המשפט (כב' השופטת רבקה גלט) על ביטול כתב אישום.
כתב האישום אשר הוגש כנגד הנאשם – גניבת טלפון סלולרי.
- מקרה זה ממחיש כיצד גם אזרחים מן השורה, עשויים לבצע מעשים לא נורמטיביים, החריגים עד מאוד לנוף חייהם, להסתבך בפלילים, ולהעמיד בסיכון את כל עולמם.
- כנגד סא"ל במילואים, בוגר קורס פיקוד ומטה (פו"מ) ובעל תואר שני בתקשורת וטכנולוגיה בחינוך הוגש כתב אישום לבית משפט השלום ברמלה המייחס לו עבירה פלילית של גניבה, בניגוד לסעיף 384 לחוק העונשין, תשל"ז – 1977.
- על פי הנטען בפרק העובדות בכתב האישום, בעת שביצע הנאשם קניות בסופר, הבחין בטלפון נייד אשר שכחה המתלוננת על שולחן הקופה, נטל את הטלפון הסלולרי לחזקתו, הכניסו לכיסו, ועזב את המקום.
- באופן לא מפתיע, הונצח מעשה הגניבה במצלמות האבטחה של הסופר.
- לאחר שחוקרי המשטרה איתרו במי מדובר, הצטיידו החוקרים בצו חיפוש שיפוטי ובחיפוש בביתו של הנאשם תפסו את הטלפון הנייד הגנוב. בו במקום, הודה הנאשם במעשה הגניבה ומצא עצמו מסובך בכתב אישום פלילי, המייחס לו עבירה פלילית של גניבה.
מדיניות הענישה בבתי משפט בכל הנוגע לעבירת גניבת טלפון נייד (גניבת טלפון סלולרי)
- סעיף 384 לחוק העונשין קובע עונש מקסימלי של 3 שנות מאסר בגין גניבה, וזאת באם לא נקבע לגניבה עונש אחר מחמת נסיבותיה או מחמת טיבו של הדבר שנגנב.
- ומהו העונש בגין גניבת טלפון נייד? ביולי 2015, פסק בית המשפט העליון בהרכב של שלושה שופטים שאין לראות בגניבה ובשוד של טלפון סלולרי עבירת רכוש "רגילה" והורה להחמיר בעונשם של גנבי מכשירים סלולרים. בפסק דין שניתן על ידי בית המשפט העליון ביום 14.7.2015 בערעור פלילי 8627/14, פסק כב' השופט יצחק עמית, בהסכמתם של כב' השופטים אורי שהם וענת ברון כדלקמן:
"גניבה ושוד של טלפון סלולרי אינם כגניבה ושוד של כסף או של חפץ אחר. הסמארטפון הפך זה מכבר לידידו הטוב של האדם. דומה כי לא תהא זו הפרזה לומר כי בטלפון הסלולרי טמון סיפור חייו של האדם בהאידנא, באשר אצורים בתוכו רגעים וזיכרונות משמעותיים מחייו של אדם, לצד מידע ופרטים חיוניים לתפקודו היומיומי – תמונות של עצמו ושל יקיריו, כתובות ומספרי טלפון של קרובים ומכרים, יומן, פתקי תזכורות ולוח שנה, ועוד. לא כל אדם מגבה את תוכן המכשיר "בענן" ושחזור הפרטים לעיתים אינו אפשרי ולעיתים כרוך במשאבי זמן וממון.
בין אם הדבר רצוי ובין אם לאו, לא ניתן להתכחש למעמד שתפס הסמארטפון בחיי חלקים נכבדים בציבור. כאמור, הסמארטפון משמש גם כמחשב, גם כמצלמה, גם כטלפון ועוד פונקציות רבות, בגינם נתפס המכשיר בעיני רבים ל"צינור" אל העולם שבחוץ, ואף לפלטפורמה באמצעותה אנשים מנהלים מערכות יחסים חברתיות. מכאן הקשר העמוק, לעתים עד כדי תלות, בין בעל המכשיר לסמארטפון שלו. לא ייפלא כי מחקרים עדכניים מלמדים כי חלקים ניכרים באוכלוסייה סובלים מרמות משתנות של חרדה מאובדן המגע עם הטלפון הסלולארי, מהפחד שלא להיות זמין. התופעה מוכרת כיום כ"נומופוביה" ("No-Mobile-Phone Phobia") וזכתה כבר לערך ב"ויקיפדיה". גם אם אין הדברים מגיעים כדי פוביה או חרדה כהגדרתם ב- DSM (ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי), יש להכיר בכך שאובדן טלפון סלולארי, על אחת כמה וכמה גניבה של טלפון סלולרי, עשויה לגרום לקורבן תופעות של אי שקט ודחק.
נוסף על אובדן הנגישות והחרדה המתלווה לכך, גניבת טלפון סלולרי מהווה גם חדירה למתחם פרטי ביותר של האדם. הסמארטפון הוא מעין כספת ניידת המכילה תמונות, לעתים תמונות רגישות, התכתבויות אישיות ומידע פרטי, ולעיתים אף סודי, אשר מעצימים את החרדה מן הגניבה. מרבית המכשירים הסלולריים הנמכרים כיום, הינם "מכשירים חכמים", שמהווים לרוב גם שער כניסה לשלל נכסיו הדיגיטליים של האדם – חשבון דואר אלקטרוני, חשבון פייסבוק ורשתות חברתיות נוספות, אפליקציות עם גישה לחשבון הבנק וכיוצא באלה. ההתקדמות הטכנולוגית מן העת האחרונה, אף הופכת את המכשיר הסלולארי לאמצעי תשלום המכונה "ארנק דיגיטלי", אשר מחליף בהדרגה את כרטיסי האשראי הקשיחים. גם בהנחה שהגנב הישראלי הממוצע אינו מעוניין בתוכנו של המכשיר הסלולרי, די בידיעה כי הגניבה עלולה להביא גם לסחיטה או להפצת מידע ותוכן אישי ורגיש, כדי להעצים את החרדה ואת תחושת אבדן השליטה של קרבן הגניבה.
אמרנו דברים שאמרנו כדי להצביע על כך שאין לראות בגניבה ובשוד של טלפון סלולרי עבירת רכוש "רגילה", ומכאן מגמת ההחמרה בענישה בעבירות אלה."
- לפרטים נוספים בעניין הנחיתו של בית המשפט העליון להחמיר בענישה בעבירות גניבת טלפון נייד ושוד של טלפון סלולרי ראו:
- העליון: להחמיר בעונשם של גנבי מכשירים סלולרים; "הסמארטפון – ידידו הטוב של האדם" TheMarker.
- העליון: שוד סלולרי אינו גניבה רגילה (News1).
- העליון: להחמיר בעונשם של גנבי הסמארטפונים (Mako).
- העליון: הסמארטפון הפך לידידו הטוב של האדם (ערוץ 7).
- ע"פ 8627/14, נתן דבראש דביר נ' מדינת ישראל (PsakDin).
- העונשים החדשים לגנבי הסלולר בישראל (Mako).
מדיניות התביעה המשטרתית באשר לעבירה של גניבת מכשירים אלקטרונים "חכמים".
- על פי רוב, תיקי חקירה פליליים העוסקים בגניבת מכשירים אלקטרוניים "חכמים", מטופלים על ידי יחידות התביעה של משטרת ישראל ובכלל זה:
- גניבת טלפון נייד ו גניבת סמארטפון \ גניבת טלפון סלולרי.
- גניבת מחשב נייד.
- גניבת טבלט.
- מדיניות התביעה המשטרתית באשר לעבירות של גניבת מכשירים אלקטרוניים חכמים מעוגנת בהנחיה ספציפית (הנחיה מספר 01.01.03 בהנחיות ראש חטיבת התביעות במשטרת ישראל), שעיקריה כדלקמן:
- ככלל, במקרים של גניבת טלפון נייד או גניבת מכשירים אלקטרוניים "חכמים" אחרים יוגש כתב אישום;
- עמדתה העונשית הראשונית של התביעה, בעת הגשת כתב האישום, תעמוד על מאסר בפועל.
- במקרים יוצאי דופן, ניתן יהא לשקול נקיטה בהליך של סגירת תיק בהסדר מותנה.
נחשדתם בעבירה של גניבת טלפון נייד – מה עושים עכשיו.
- לאור ההחמרה במדיניות הענישה בכל הנוגע לגניבת סמארטפונים – אין להקל ראש בעבירה זו, ויש להתייעץ בדחיפות עם עורך דין פלילי בעניין זה, מוקדם ככל האפשר.
- העבירה של גניבה, לרבות גניבת טלפון סלולרי, הינה עבירה מסוג "עוון". בעבירות מסוג "עוון" אין "זכות יידוע ושימוע" ולא תקבלו מכתב יידוע לחשוד, כלומר לא תקבלו ביוזמת התביעה הזדמנות לשכנע מדוע לא יוגש כנגדכם כתב אישום.
- בשים לב למדיניות התביעה להגיש כתב אישום בעבירות של גניבת מכשירים אלקטרונים "חכמים", אם לא תפנו לעורך דין פלילי שיפעל לסגור את התיק הפלילי, אתם עלולים למצוא את עצמכם מואשמים בעבירת גניבה, בהליך פלילי בבית המשפט.
- מכאן – שאם נחקרתם בחשד לעבירה של גניבת טלפון נייד – הקפידו לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין פלילי לפני החקירה – זו זכותכם! ולמימוש הזכות אין השלכות פוגעניות.
- אחרי החקירה – קבלו ייעוץ משפטי מעורך דין פלילי האם יש מקום לפעול באופן יזום לסגירת התיק הפלילי – בין אם באחת העילות הקלאסיות (חוסר אשמה, חוסר עניין לציבור, או חוסר ראיות) או בסגירה בהסדר מותנה.
- אם קיבלתם זימון לאחת מיחידות ההסדר המותנה המשטרתיות בנוגע לגניבת טלפון – קבלו ייעוץ משפטי מעורך דין פלילי;
- סירוב להסדר המותנה עלול להוביל להגשת כתב אישום, ולפיכך יש לקבל ייעוץ משפטי האם להסכים להסדר המותנה המוצע. הייעוץ המשפטי ישען על קבלת חומר החקירה וניתוח שיערוך עורך הדין הפלילי האם קיים סיכוי סביר להרשעה.
- סגירת תיק בהסדר מותנה – כרוכה בהודאה בגניבה, ותשלום קנס ו/או פיצוי. יתכן וניתן לסגור את התיק בעילה פחות פוגענית מאשר הסדר מותנה ומתפקידו של עורך הדין שבחרתם לחתור למזעור הנזקים שלכם, ככול שרק ניתן.
ביטול כתב האישום המייחס גניבת טלפון נייד, בעקבות ייעוץ משפטי + ייצוג משפטי שהעניק עו"ד פלילי גיא פלנטר ללקוח.
- כעת אנו חוזרים למקרה שתואר בראש העמוד על סא"ל במילואים שהוגש כנגדו כתב אישום על גניבת סמארטפון.
- בעקבות הגשת כתב האישום כנגדו לבית המשפט, פנה הנאשם למשרד עורך דין פלילי גיא פלנטר על מנת שיעניק לו ייצוג משפטי בהליך הפלילי.
- למרות מדיניות ההחמרה בענישה בכל הנוגע לעבירות של גניבת טלפונים סלולרים, גיבש עורך דין פלילי גיא פלנטר הסכמה עם משטרת ישראל לפיה, לאחר שהנאשם יפצה את המתלוננת, בעלת הטלפון הסלולרי שנגנב, יבוטל כתב האישום כליל.
- בהתאמה, לאחר שהפקיד הנאשם את הפיצוי המוסכם בקופת בית המשפט, הורה בית משפט השלום ברמלה (כב' השופטת רבקה גלט), על ביטול כתב האישום.
- בכך הסתיים ההליך הפלילי מבלי שנקבעה אשמתו של הנאשם, מבלי שהוכתם שמו בפלילים ומבלי שנחסמה דרכו לקבלת תעודת יושר.
- בהמשך עמוד זה ניתן לעיין בכתב האישום שהוגש כנגד הנאשם המייחס לו גניבת טלפון נייד, ובהחלטת בית המשפט לבטל את כתב האישום.
- מטעמים של צנעת הפרט והגנת הפרטיות נמחקו כמובן פרטים מזהים אודות המעורבים.
גניבת טלפון נייד – תיק פלילי בבית משפט השלום ברמלה, כב' השופטת רבקה גלט.
לקריאה נוספת.
- לתרחישים נוספים לביטול כתב אישום וראו: ביטול כתב אישום.
- לדוגמאות נוספות למקרים בהם הוביל משרדנו לביטול כתב אישום ראו בעמוד: ארכיון ביטול כתב אישום.
- להרחבה אודות עבירות גניבה ראו בעמוד: עבירות גניבה: גניבה בידי מורשה, גניבה בידי עובד, גניבה בידי מנהל, ייעוץ ייצוג משפטי.
- לדוגמאות למקרים נוספים בהם טיפל משרדנו בעבירות גניבה ראו בעמוד: ארכיון גניבה.