הטלת מום | התחלות – ייעוץ וייצוג משפטי על ידי עורך דין צבאי
תוכן עניינים
הטלת מום | התחלות – ייצוג משפטי על ידי עורך דין צבאי
- משרד עורך דין צבאי גיא פלנטר מעניק ייעוץ משפטי וייצוג משפטי בכל הנוגע לעבירות הצבאיות של הטלת מום וכן התחלות.
כללי – עבירות התחלות והטלת מום בצבא
- עבירות הטלת מום והתחלות הן עבירות המסווגות בתחום המרמה – ובבסיסן נדרש יסוד נפשי של "כוונה מיוחדת" – כלומר, כי ההתנהגות העבריינית נעשית מתוך כוונה להשיג מטרה כלשהי.
- על מנת לבסס הרשעה בעבירות אלו, נדרשת הפרקליטות הצבאית להוכיח, כי במעשיו, ניסה החייל להשיג את אחת המטרות הבאות: פסילה מלשרת בצבא או לשרת בתפקיד מסוים או לקחת חלק בפעולה מסוימת.
- ישנן דרגות חומרה שונות הנגזרות מנסיבות ביצוע העבירה; לדוגמא, מבחינת חומרת העבירה, הטלת מום לצורך פסילה משירות צבאי סדיר אינה שקולה להטלת מום לצורך פסילה משירות מילואים.
הטלת מום – עבירה לפי סעיף 100 לחוק השיפוט הצבאי
- סעיף 100 לחוק השיפוט הצבאי קובע את העבירה בזו הלשון:
"חייל שהטיל בגופו מום או מחלה, או הניח לאדם אחר להטיל בו מום או מחלה, או שעשה מעשה על מנת ללקות במום או במחלה או להחמיר מום או מחלה שיש לו, והכל מתוך כוונה לפסול על ידי כך את עצמו משירות צבאי, או לעשות את עצמו בלתי ראוי לתפקיד הצבא שהיה ראוי לו אלמלא המום או המחלה, דינו – מאסר עשר שנים."
- סעיף 102 לחוק השיפוט הצבאי מרחיב את תחולת הסעיף, וקובע עונש חמור יותר על המבצע עבירה לפי סעיף 100 לחוק השיפוט הצבאי, אם המעשה בוצע מתוך כוונה להשתמט מתפקיד קרבי:
"חייל שעשה אחד המעשים המפורטים בסעיף 94 או בסעיף 100, או השתמש בטענות שווא או באמצעי הונאה אחרים כדי להשתמט מפעולה, או מהמראה או מהפלגה, או כדי להשתמט משירות מילואים או מחלק ממנו, דינו – מאסר ארבע שנים; עשה מעשה כאמור על מנת להשתמט מתפקיד קרבי, דינו – מאסר חמש-עשרה שנה."
- עבירת הטלת מום מנוסחת באופן רחב– ולוכדת בתוכה מגוון רחב של מעשים;
- עשיית המעשה יכולה להתבצע לא רק על ידי החייל עצמו, כי אם גם באמצעות אחר;
- הטלת המום יכולה להיעשות במישרין או בעקיפין (על ידי עשיית מעשה שיגרום לאותו מום);
- הפסילה או אי הכשירות יכולה להיות בהתבסס על מום בגוף או גרימת מחלה;
- הפסילה יכולה להיות באופן קבוע לכל השירות הצבאי – או באופן זמני, מתפקיד מסוים או לצורך פעילות ספציפית.
- אמנם הסעיף מרחיב מאד – אבל בכל מקרה, על מנת שהעבירה תתגבש יש צורך בהוכחה כי אכן נגרם מום או מחלה לאותו חייל. אם מדובר במקרים בהם החייל "המציא" מום או מחלה – אזי מדובר בעבירה לפי סעיף 101 לחוק השיפוט הצבאי – עבירה של התחלות, עליה נעמוד בהמשך.
- בשירות הצבא מוכרים מקרים שונים של חיילים אשר ביקשו בדרכים יצירתיות להטיל בעצמם מום – על מנת שניתן יהיה לפסול אותם משירות צבאי – שבירת עצמות, ירי עצמי, גרימת מחלות עור וכד'.
- חשוב להבין – שהטלת מום עלולה להוביל במקרים חריגים לאבדן בנפש, לנזקים גופניים חמורים או לנכות. במישור אחר, יש בהתנהלות מעין זו לפגוע בחובת השירות המוטלת על כל אזרח על פי חוק; ומעבר לכך – גריעת כוח אדם מהסד"כ הצה"לי נוכח חוסר כשירותו של החייל לשרת – פוגעת בחוסנו של הצבא, במוכנותו, ביכולתו לממש את מטרותיו ובמשמעת הצבאית.
- משכך, כאשר מדובר במקרים של הטלת מום, נוטה הפרקליטות הצבאית להגיש כתב אישום לבית הדין הצבאי, ולעמוד על ענישה משמעותית.
התחלות – עבירה לפי סעיף 101 לחוק השיפוט הצבאי
- סעיף 101 לחוק השיפוט הצבאי קובע את האיסור על עבירת התחלות:
"חייל שהעמיד פני חולה או בעל מום בכוונה לפסול את עצמו לשירות או למילוי תפקיד, דינו – מאסר שנתיים."
- ההבדל בין עבירת הטלת המום לעבירת ההתחלות הינו פשוט: אם בפועל נגרם מום, מחלה או נכות כלשהי אשר נעשתה מתוך כוונה לגרום לאי הכשירות – אזי מדובר בעבירה של הטלת מום; אך אם בפועל החייל רק "שיחק" והעמיד פנים כאילו נגרם לו מום או מחלה מתוך כוונה לפסול עצמו מהשירות או לגרום לאי הכשירות – אזי מדובר בעבירת התחלות.
חשיבות הייצוג המשפטי על ידי עורך דין צבאי בכל הנוגע לעבירות הצבאיות של הטלת מום והתחלות
- בעבירות של הטלת מום והתחלות קיים יסוד של מרמה, ולכן הן גם זוכות לגישה מחמירה מצד מערכת המשפט הצבאי.
- כמו כן, חשוב להבין שעבירה של הטלת מום הינה עבירה מסוג פשע – ולכן, הרשעה בה גוררת רישום פלילי מלא – כלומר, רישום פלילי למשך 17 שנים (תקופת התיישנות והמחיקה), הרבה אחרי תום השירות הצבאי.
- מתפקידו של עורך הדין הצבאי המייצג את החייל למזער ככל הניתן את נזקיו של החייל. במסגרת זו:
- על בסיס חומר החקירה ונסיבותיו האישיות של החייל, ינסה עורך הדין לשכנע את הפרקליטות הצבאית, שלא להגיש כתב אישום לבית הדין הצבאי כנגד החייל ולסגור את התיק באחת מעילות הסגירה. ניסיון שכזה יערך במסגרת הליך שימוע. להרחבה בעניין השימוע במשפט הצבאי ראו: שימוע פלילי בפני הפרקליטות הצבאית לפני הגשת כתב אישום | בקשה להימנע מהגשת כתב אישום.
- על פי רוב, כאשר סבורה הפרקליטות הצבאית שיש בידיה מספיק ראיות המגבשות סיכוי סביר להרשעה, תגיש הפרקליטות הצבאית כתב אישום לבית הדין הצבאי בגין עבירות מסוג זה – אך עדיין, ישנם מקרים חריגים בהם ניתן להמיר את סעיף העבירה לעבירה קלה יותר – ולנתב את הטיפול המשפטי בחייל לאפיק משמעתי. אודות הדין המשמעתי בצבא ראו בעמוד: דין משמעתי בצבא (דמ"ש) – ייעוץ משפטי. הליך משמעתי בצבא, הגשת חוות דעת סניגור.
- באם לא ניתן לסגור את התיק, וקיים סיכוי סביר להרשעה, ינסה עורך הדין הצבאי המייצג את החייל להגיע להסדר טעון עם הפרקליטות הצבאית הכולל הסכמה להמרת סעיף האישום לכזה שאינו נושא רישום פלילי – כגון התנהגות שאינה הולמת/התנהגות מבישה, או כזה שניתן ליהנות במסגרתו מרישום פלילי מופחת. לקריאה נרחבת בעניין רישום פלילי ראו: רישום פלילי מופחת על הרשעה בבית דין צבאי – ייצוג משפטי ע"י עורך דין צבאי.
- כאשר מדובר בעבירה לפי סעיף 101- התחלות, הרי שבנסיבות המתאימות ניתן יהיה לסיים את התיק על דרך של הסדר מותנה. לקריאה מורחבת על הסדר מותנה/הסדר הקפאה ראו: משפט צבאי – סגירת תיק בהסדר מותנה | הסדר הקפאה | הימנעות מהגשת כתב אישום.
- כפי שניתן לראות – ישנם מסלולים שונים לטיפול משפטי בעבירות מסוג זה – והם תלויים בשיקולים שונים ומגוונים. משכך, חשוב מאד להיות מיוצג על ידי עורך דין צבאי אשר מכיר את נבכי הדין הצבאי, ושידע לתת מענה מקצועי ומיידי בזמן אמת.
משרד עורך דין צבאי גיא פלנטר
- המשפט הצבאי הינו תחום עיסוק מרכזי במשרדנו. לעורכי הדין במשרדנו אישור להופיע בפני בתי דין צבאיים ואנו מעניקים ייעוץ וייצוג משפטי לחיילים, אנשי קבע ואנשי מילואים בכל רחבי הארץ.
- לפרטים נוספים ראו בקישור: עורך דין צבאי | משפט צבאי – ייצוג חיילים ואנשי קבע | משרד עו"ד צבאי גיא פלנטר.
עבירות צבאיות | הטלת מום | התחלות – ייצוג משפטי ע"י עורך דין צבאי
תאריך פרסום המאמר : 04.02.2023